Woordvoerder van je kind
Communiceren over je zorgintensieve kind
Wat doe jij als je ze krijgt? Meewarige blikken, nieuwsgierige vragen of ongevraagde adviezen? Schiet je in de verdediging of doe je alsof ze je koud laten? In deze training leer je doelgericht te reageren. We werken aan een gezinscommunicatieplan dat je gaat helpen om gezien te worden zoals jij dat wilt. Hiermee sta je sterker in gesprekken met je sociale omgeving.
“Na de training kan ik ‘de andere kant’ bekijken van mensen, waarom ze zo reageren en ik heb handvatten voor mijn weerwoord.”
“Ik heb geleerd dat ik degene kan en mag zijn die in een gesprek de leiding neemt en dat ik mijn grenzen kan aangeven.”
Wat ga je doen?
In de training denken we na over hoe je wilt dat anderen over jou en je kind spreken en wat je wel en niet moet communiceren om dat te bereiken. Je leert kort en helder uit te leggen wat de beperking van jouw kind inhoud en hoe je kunt aangeven welke hulp je wél nodig hebt. We kijken naar een aantal vooroordelen die je tegenkomt en hoe je daar het meest effectief op kunt reageren.
We besteden voornamelijk aandacht aan de inhoud van je verhaal en het effect daarvan op anderen. Daarbij maken we gebruik van een eigen ontwikkeld stappenplan en communicatiemodel.
Voor wie?
Geschikt voor ouders van kinderen met een chronische ziekte, beperking of ontwikkelingsstoornis.
Ouders kunnen samen of alleen deelnemen. Ook wanneer je als familie of als vriend betrokken bent bij de zorg en wilt leren omgaan met vragen uit de omgeving ben je van harte welkom. Het is van belang dat je bereid bent om kritisch te kijken naar je aanpak van nu en dat je openstaat voor feedback.
Wat levert het op?
Na de training heb je:
- Een methode om kort, krachtig en begrijpelijk te vertellen wat de beperking van jouw kind is.
- Geleerd hoe je kunt omgaan met vooroordelen en goedbedoelde adviezen van de omgeving.
- Praktische tools om lastige gesprekken te voeren met de buitenwereld.
- Geleerd hoe je het beeld dat de buitenwereld van jouw gezin heeft kunt beïnvloeden.
- Een gereedschapskist voor heldere communicatie waar je altijd op kunt terugvallen.
Het voordeel van een groepstraining is dat je ervaringen kunt delen met andere ouders. Je komt in aanraking met andere invalshoeken en nieuwe inzichten. De groepstraining is praktisch van aard, je krijgt veel opdrachten. Doordat je ziet hoe andere ouders dit aanpakken kun je daarvan leren.
Wie zijn de trainers?
Trainers Martine Baadenhuijsen en Sanne Kanselaar zijn gespecialiseerd in ouderschap en communicatie. Zij stimuleren deelnemers gebruik te maken van hun eigen kracht, en doen dat ook zelf door hun ervaringen te delen.
Martine Baadenhuijsen is deskundig op het snijvlak van communicatie en handicap. Ze is in staat om mensen sterker te laten staan in gesprekken waarin een ziekte of handicap centraal staat. Martine specialiseerde zich in gesproken interactie en vulde dit aan met een opleiding tot mediator. Dit combineert zij met haar ervaringsdeskundigheid. Vanaf haar geboorte is ze slechtziend en sinds de middelbare school is ze afhankelijk van braille, spraak en haar blindengeleidehond. In gesprekken ligt haar focus dan ook op welke informatie op welke wijze wordt gedeeld en welk effect dit heeft. Martine is zelf moeder en ervoer zelf hoe het is om te worden geconfronteerd met vooroordelen. In haar geval over haar eigen handicap in combinatie met haar competenties als ouder. Iedereen wil tot een sociaal netwerk horen en dat zijn kind erbij hoort en niet alleen maar gezien wordt als een geval apart. Lees in haar blog hoe Martine de stap zette van passief naar actief en met voorbedachten rade communiceren.
Sanne Kanselaar is orthopedagoog en forensisch mediator. Ze werkt met gezinnen, zowel met de ouders als met de kinderen. Ieder gezin heeft zijn sterke kanten waarmee je samen een gezinsvisie kunt ontwikkelen. Door die in te zetten kun je op een heldere manier met de buitenwereld communiceren. Meer over Sanne lees je op www.jij-ik-en-wij.nl
Praktische informatie
Woordvoerder van je kind is een programma van één of twee dagen, afhankelijk van de leerwensen van de deelnemers. Deze vindt plaats op een locatie naar keuze. Het programma is geschikt voor een groep van maximaal 10 personen.
Momenteel wordt deze training aangeboden voor ouders van kinderen met een ontwikkelingsstoornis bij de Balans Academie:
https://balansacademy.nl/cursus/cursus-ouders-in-gesprek
Interesse?
Voor meer informatie of het aanvragen van een offerte kun je contact opnemen met Martine Baadenhuijsen via 06-52674903 of martine@www.mb3.nl.