Foto van stoep en gelijkvloers fietspad

Beloning

U moet deze kant op hoor’ zegt een stem tegen me terwijl ik bij de arm wordt gepakt. Mensen die denken te weten hoe het werkt of wat er moet gebeuren.  Herkenbaar? Van de week had ik juist een hele positieve ervaring.

Ik moest weer op pad met mijn gehate vriendje de stok. Die stok is pure noodzaak. Hij maakt me er niet charmanter op, ik loop alsnog overal tegenaan en dat getik wordt ik af en toe letterlijk ‘getikt’ van. Dit komt vooral doordat ik al jaren gewend ben om op pad te gaan met mijn geleidehond. Nu was ze ziek en niet instaat om te werken. Ons ritje naar de dierenarts werd dus met stok en hond aan de lijn. Geen dagelijkse route oftewel enigszins onzeker op pad. Gelukkig zijn er ook mensen die het begrijpen en vragen wat je nodig hebt. Stel je deze situatie voor. Een dubbele rijbaan met daarnaast parkeervakken. Daarnaast een fietspad, groenstrook en uiteindelijk de stoep. Op de terugweg liep ik hier opzoek naar mijn bushalte.

“Wil je misschien op de stoep lopen?” klonk het naast me gevolgd door “je loopt nu namelijk op het fietspad”. Ik was positief verrast. Er werd me iets gevraagd in plaats van dat ik een veronderstelling te horen kreeg zoals “U loopt verkeerd, de stoep is hier.” Deze voorbijganger vertelde zelfs waarom ze me deze vraag stelde; ik liep op het fietspad.  Hoewel dat een bewuste keus was besloot ik twijfelend te reageren met “Misschien”. Dit gaf mij de gelegenheid om de wedervraag “Weet u waar de bushalte is?” te stellen. Ik was opgelucht toen mij werd verteld dat de halte 50 meter verder lag. Ik had eerlijk gezegd geen idee of ik wel in de juiste richting liep. Ik kon dus inderdaad het beste op het fietspad blijven lopen. Als reactie zei ik: “Bedankt, in dat geval blijf ik hier lopen, dan kom ik de halte vanzelf tegen.”. Hiermee vertelde ik eigenlijk drie dingen. In eerste instantie fijn dat je me hebt geholpen. Ten tweede ik ga nu niet in op je vraag maar dat heeft een reden. Zo hoop je iemand niet af te schrikken om het nog eens te vragen. Als laatste geef ik door de uitleg aan dat ik niet als zielige verdwaalde blinde op die plek liep maar bewust met een slim plan gedachten.

Welke positieve reactie of hulp help jij laatst nog gehad? Heb je dit beloond?