Heeft zij dat ook?

Een brutaal mens heeft de halve wereld en vragen staat vrij, uitdrukkingen die vooral door nieuwsgierige mensen zeer letterlijk worden genomen. Hun vragen zijn vaak zo direct en onverwacht dat ze voelen als een overval. Toen ik nog maar net moeder was, werd ik regelmatig overvallen.

Een voordeel van een hond is dat je iedere dag buiten komt en je contacten opdoet met andere hondenbaasjes. Nu heb ik geen gebrek aan contacten maar tijdens mijn dagelijkse rondje in het park vond ik het altijd prima om wat uit te wisselen over het weer en de honden. Dat rondje frisse lucht eindigde regelmatig met een vervelende nasmaak toen ik met hond en kinderwagen mijn ommetje liep. Wanneer ik een bekende tegenkwam begon het heel leuk met de standaardreacties: “Gefeliciteerd”, “Wat is het geworden” en “wat een mooi kindje.” Verbaasd, verrast en ook wel teleurgesteld was ik wanneer dit blije gesprek werd gevolgd door de vraag: “En heeft zij dat ook?”

De eerste keer dacht ik nog: “brutale aap,” toen ik die vraag kreeg. Maar na de derde en vierde keer begon ik me er aan te ergeren. Ik bedacht een reactie op deze vraag. Maar prompt kreeg ik de eerstvolgende keer dezelfde vraag in een ander jasje: “Is dat erfelijk wat jij hebt?” Even stond ik met mijn mond vol tanden, een eerlijk antwoord volgde evenals de gedachte: “Wat gaat jou dat eigenlijk aan?” Na de zoveelste keer besloot ik dat het tijd werd om brutaal terug te doen.  Deze mensen kwamen niet meer zo makkelijk van mij af. Iemand die vroeg: “Is dat erfelijk?” kreeg als antwoord: “Oh, haar ogen zijn prima” of:  “Zij heeft de ogen van haar vader”, de vragensteller in twijfel achterlatend omdat hij geen antwoord kreeg op zijn vraag. Vroeg iemand: “Heeft zij dat ook?”, vroeg ik hem nonchalant: “Wat?” Dan moesten ze even zweten om netjes hun vraag te formuleren. Want simpelweg vragen: “Is zij ook blind?” vond men toch wel moeilijk.

Deze manier van reageren vroeg ook van mij wat oefening. De uitdrukking: “Al doende leert men’,’ is hier zeker van toepassing. Doordat je iets heel onnatuurlijks doet, bijvoorbeeld geen antwoord geven op een vraag, voelt het heel brutaal. Maar omdat je ook netjes blijft en wel informatie geeft, wordt het niet als brutaal of onaardig ervaren. Naar mate ik deze manier van vragenstellen meer onder de knie had, werd het ook makkelijker om met deze vragen om te gaan; soms bezorgde me het zelfs een binnenpretje.

Ik ben benieuwd welke brutale vragen jij hebt gekregen. Hieronder kun je ze in een reactie delen.

Comments

  1. Deze reactie is makkelijk zo van afstand, maar ik kan me indenken dat je dit in stilte soms wil antwoorden: Nee, het is niet erfelijk. Domheid in jouw familie blijkbaar wel.

Comments are closed.