Krijsend jongetje

3 manieren om te reageren op de vraag: Wat heeft jouw kind?

Moet je nu blij worden van zo’n vraag? Nee! Hij is namelijk onpersoonlijk en ontwijkend van waar het werkelijk om gaat. Kun je handig gebruik maken van die vraag? Ja. De vraag gesteld krijgen geeft je de mogelijkheid om mensen te vertellen wat jij zo graag duidelijk wilt hebben. En tegelijk heb je de kans om de vragensteller een klein lesje te leren door beleefd maar gevat te reageren.

Dit zijn drie basisreacties die je kunt gebruiken.

1: Stel een wedervraag

Waarom zou je eigenlijk gelijk antwoord geven op die vraag? De vraag is namelijk zo vaag als maar kan. Want waar doelt de vragensteller eigenlijk op? Wanneer je kind een ziekte of aandoening heeft, gaan we er al snel vanuit dat daarop wordt gedoeld. En ja, helaas heb je daar hoogstwaarschijnlijk gewoon gelijk in. Waarom dan toch die wedervraag? Dat heeft twee redenen. Als eerste zet het de vragensteller aan het denken. Ten tweede zal de vraag specifieker gemaakt worden waardoor jij niet gedwongen wordt om alles te vertellen. Daarbij weet je dan zeker dat je een antwoord geeft dat voldoet aan de informatiebehoefte van je gesprekspartner. Dit is vooral handig als de aandoening meerdere beperkingen met zich meebrengt.

2: Vertel de beperkingen

Vermijd medische termen, namen van ziektebeelden of diagnoses. Praat vooral over wat het betekent voor je kind. Wat is er voor hem of haar anders. Wanneer je kind een taal ontwikkelingsstoornis heeft kun je bijvoorbeeld zeggen: “Doordat de verbindingen in haar hersens anders zijn, heeft ze moeite met het verwerken van taal. Daardoor reageert ze pas laat op wat je zegt.”

3: Leg de vraag bij je kind

Krijg je deze vraag waar je kind bijstaat, leg de vraag dan bij je kind neer. Mits hij oud genoeg is en in staat om antwoord te geven. Natuurlijk kun je hem/haar aanvullen.  Op deze manier leer je de vragensteller dat je kind gewoon benaderbaar is en bereid je je kind stapsgewijs voor op de vragen die hij straks zelf moet gaan beantwoorden.

 

Omdat we van nature gewend zijn om antwoord te geven op een vraag die ons wordt gesteld, zal het even wennen zijn om op één van deze manieren te reageren. Ik ben heel benieuwd welke reactie jij gaat uitproberen. Deel je hem hieronder?