Gezinscommunicatieplan in de praktijk

Hoe zorg je dat mensen zien dat het op momenten heel pittig is om een kind met een ontwikkelingsstoornis te hebben maar dat je ook een gezin bent waar het gezellig is en waar men welkom is?

Een vraag die vandaag centraal stond in de training ‘Je Woordje Klaar’. Ouders kregen inzicht in de gedachtekronkels van de mensen om hen heen. Leerden vanuit welke overlevingsstrategieën ze zelf handelen en waar deze hen vaak wel en soms minder helpt om hun doel te bereiken. Collega Sanne Kanselaar ging met deelnemers aan de slag met het stuk sociale en cognitieve relaties en hielp hen te ontdekken wat ze nu werkelijk wilden uitstralen. Vervolgens ging ik met deelnemers puzzelen op een juiste inhoudelijke communicatie om hun doel te bereiken. Ans de Gans vormde een basis voor alle theorie en geleidehond Calix zorgde voor de broodnodige ontspanning.