Sterk in Gesprek, online cursus en
workshop Goed bedoeld, goed gezegd
In contact met iemand met een handicap of ziekte
Heb je in je directe omgeving een kind of volwassene met een handicap of chronische ziekte? Worstel je dan ook wel eens met vragen als: “Mag ik wel vragen hoe het gaat?” En: “Mag je wel vragen wat iemand heeft en moet ik hulp aanbieden?” Vragen die stuk voor stuk logisch zijn en waarvan iedereen zal zeggen: “Stel ze gewoon.” Geen eenvoudige opgave wanneer je bang bent iemand te kwetsen.
In deze workshop leer je hoe je ‘gewoon’ die vraag kunt stellen, hulp kunt aanbieden en hoe je iemand met een beperking een compliment geeft.
ONLINE CURSUS STERK IN GESPREK
Wat ga je leren?
Doe mee en ontdek het hoe en waarom achter deze vragen:
- Hoe en wanneer bied ik mijn hulp aan?
- Hoe ontdek ik wat iemand heeft?
- Hoe steun ik iemand bij slecht nieuws of blijvend letsel?
- Wat kan ik doen of zeggen als iemand emotioneel wordt?
- Hoe leg ik mijn kind uit wat iemand heeft?
- Hoe voer ik een ongedwongen gesprek?
- Hoe geef ik iemand een compliment over de omgang met beperkingen of een verlies?
- Welke woorden kan ik gebruiken zonder iemand te kwetsen?
De lessen zijn een combinatie van bestaande theorieën en ervaringsverhalen van mensen. Na de cursus heb je meer dan 65 voorbeelden van vragen en reacties die altijd van pas komen.
Voor wie?
Ben je als familielid, vriend(in), buur of lid van een vereniging betrokken bij een persoon met een chronische ziekte of beperking? Volg dan de “halve marathon’ Sterk in Gesprek. Wil je als (patiënten-) organisatie of vereniging een eigen online cursus volgen? Bijvoorbeeld voor jouw medewerkers, collega’s, vrijwilligers, lief- en leed commissie of familieleden van leden? Volg dan de “hele marathon’ Sterk in Gesprek. Of neem contact op voor de mogelijkheden.
Zo ziet de cursus eruit
Elke week ontvang je toegang tot een nieuwe les waarin je:
- Antwoord krijgt op een veel gestelde vraag.
- Leert wat je in een situatie beter niet en wel kunt zeggen.
- Twee tot drie gesprekstips krijgt met daarbij voorbeeldzinnen.
- Tips krijgt van iemand die een persoonlijke ervaring deelt.
- Een opdracht krijgt. Door te oefenen wordt het makkelijker om te reageren zoals je dat wil op het moment dat het er toe doet.
WORKSHOP GOED BEDOELD, GOED GEZEGD
Wat ga je doen?
In deze groepstraining helpen we je makkelijker in gesprek te gaan met iemand met een handicap of chronische ziekte. Je krijgt inzicht in jouw eigen manier van denken en leert welk effect vragen, suggesties en opmerkingen kunnen hebben op personen die ziek of gehandicapt zijn. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en casussen uit de groep, krijg je concrete gesprekstips.
Voor wie?
Ben je als familielid, vriend(in), buur of lid van een vereniging betrokken bij een persoon met een chronische ziekte of beperking? Dan ben je in deze workshop van harte welkom. Wil je als patiëntenorganisatie of vereniging een eigen workshop organiseren? Bijvoorbeeld voor jouw vrijwilligers, lief- en leed commissie of familieleden van leden? Neem contact op voor de mogelijkheden.
Wat levert het op?
Je gaat naar huis met:
- Verschillende manieren om positieve belangstelling te tonen.
- Concrete handvatten om jouw hulp aan te bieden.
- Tips om jouw eigen grenzen te bewaken.
- Tips hoe je om kunt gaan met emoties in een gesprek.
Over de trainer
Martine Baadenhuijsen is deskundig op het snijvlak van communicatie en handicap. Ze is in staat om mensen sterker te laten staan in gesprekken waarin een ziekte of handicap centraal staat. Martine specialiseerde zich in gesproken interactie en vulde dit aan met een opleiding tot mediator. Dit combineert zij met haar ervaringsdeskundigheid. Vanaf haar geboorte is ze slechtziend en sinds de middelbare school is ze afhankelijk van braille, spraak en haar blindengeleidehond. In gesprekken ligt haar focus dan ook op welke informatie op welke wijze wordt gedeeld en welk effect dit heeft. Lees meer over Martine Baadenhuijsen.
Praktische informatie
Vragen staat vrij is een programma van een dagdeel en vindt plaats op een locatie naar keuze. Het programma is geschikt voor een groep van maximaal 10 personen. Dit kan aangevuld worden met een praktische simulatie waarin deelnemers zelf ervaren waar iemand met een beperking het meest aan heeft.
Interesse?
Voor meer informatie of het aanvragen van een offerte kun je contact opnemen met mij via 06-52674903 of martine@mb3.nl.